hbg

23 mei 'Op zoek naar de indiaan in jou'

De laatste workshopmiddag van de 5. We doen een heel krachtige ceremonie van de indianen: een Despacho-ceremonie. Om moeder aarde te eren en om onze wensen mee te geven.

We maken een despacho (=offer) voor Moeder Aarde. We gebruiken er bloemen, kruiden, zoete dingen, zoute dingen, goudkleurige en zilverkleurige dingen, watten enzov enzov. Alles heeft een betekenis.

De kinderen maken er prachtige kunstwerkjes van! Dan wordt het ingepakt met hun wensen erbij. En met een plechtig moment wordt ieder offer aan het vuur gegeven!

Wat een mooie afsluiting van de indianenworkshop. De kinderen zijn er helemaal stil van!

4 april 'Op zoek naar de indiaan in jou'

De tweede middag van vijf! Het thema is: LUCHT.

De kinderen zoeken een bepaalde geur in het bos. En het lukt. Super. Indianen hebben veel met vogels: de dieren van de lucht. Vogels zijn volgens de indianen de boodschappers tussen deze (zichtbare) wereld en de andere (onzichtbare) wereld. We zoeken veren in het bos. En knutselen dromenvangers, indianentooien... Prachtig. We blazen met onze adem onze wens in een veer en hangen deze veer op een mooie plek zodat de wind erlangs waait en de wens verspreidt door de lucht. Zo kunnen onze wensen uitkomen!

 

 

Ouder-kind workshop 23 maart

Een avond waarbij de ouders en kinderen een uitgebreid klankbad krijgen van natuurgeluiden (gemaakt met allerlei verschillende natuurinstrumenten).

Daarna maken we een reis naar je totemdier. Prachtig om te horen welke dieren er tevoorschijn komen. En met elkaar te bespreken wat jouw dier voor jou betekent.

Heel mooi om te zien dat iedereen op Eigen Wijze alles beleeft. Daartoe nodig ik iedereen uit: "voel je vrij om het op jouw manier te doen".

Heel fijn!

'Op zoek naar de indiaan in jou' 21 maart

'OP ZOEK NAAR DE INDIAAN IN JOU' 21 maart.

De eerste van 5 woensdagmiddagen. Wat een heerlijk weertje op deze eerste LENTEDAG!  En wat genieten we.

We openen de windrichtingen, zodat ze erbij zijn en ons helpen en beschermen op deze middag. We leren met de talkingstick te vertellen zoals de indianen dat doen.

Het thema is vandaag: AARDE. We onderzoeken ons bosje (ons plekje op de aarde deze middag) en vinden plekjes waar het ,voor jou, heel fijn is. Daar bouw je je hut op jouw manier. Samen met anderen, alleen, op een open plek, verstopt tussen de bomen, in de zon, beschut..:

JOUW plek!

Allemaal planten we een bloembol. En een zaadje van de stokroos. Dat past echt bij deze lentedag.

Als dank voor deze mooie middag op moeder aarde maken we een sandpainting (zandschilderij). Prachtig. En de middag is alweer voorbij!

We bedanken de windrichtingen en tot de volgende keer..